Inclusieve middelbare school Nigeria (CBR Effata)

Jars of Clay Foundation steunt de inclusieve middelbare school Berea in Nigeria, via de stichting CBR Effata. In 2014 is deze school gestart voor studenten met en zonder beperking. Dove jongeren of jongeren met een lichamelijke beperking volgen samen met jongeren zonder een beperking middelbaar onderwijs. Momenteel zijn er meer dan 100 dove studenten, 20 studenten met een lichamelijke beperking en 150 studenten zonder beperking. De school staat in Nwofe, naast de inclusieve lagere school “Bethel”.

Ontstaan
Stichting CBR Effata vertelt over het onstaan van de school: "After completing [the inclusive nurssery and primary school] only the rich students could afford to continue their education at the Special Secondary School for the Deaf in Enugu, which meant that most of them did not further their education. For this reason Inclusive Secondary School “Berea” started in 2014. Most disabled children are encouraged to attend mainstream schools but hearing impaired children can only attend an inclusive school where teachers teach in Sign Language. Physical disabled children are encouraged to attend mainstream schools but do like to attend our school because of negative peer-pressure in other schools. Non-disabled students attend the school for social inclusion and for sustainability of the school."

Verschil
In een interview zegt ontwikkelingswerker Frank van der Maas dat hij in zijn werk ziet hoe hij verschil kan maken: "Het taboe is van kinderen met een beperking af. Dat zou ik over heel de wereld wel willen bereiken. Het is prachtig om te zien dat de vonk overslaat, dat mensen zich realiseren dat mensen met een handicap ook waardevol zijn. Ze krijgen een plekje in de maatschappij. We hebben nu een dove godsdienstleraar die lesgeeft aan horende kinderen. Voor die jongen hebben we echt geploeterd, maar nu is de cirkel rond.” (Reformatorisch Dagblad, 8 oktober 2018)

 


Leerlingen van Berea tijdens een sportdag

CBR Effata
Jars of Clay Foundation werkt al lang samen met CBR Effata en heeft regelmatig contact met Frank van der Maas, die de stichting in 1996 heeft opgericht. Binnen de stichting worden mensen in Nigeria en Guinee-Bissau geholpen die sociale of maatschappelijke problemen hebben als gevolg van een beperking. Dit bijstaan en het bieden van hulp bij het (terug)vinden van een plek in de maatschappij wordt vormgegeven vanuit Bijbels perspectief.

www.cbr-effata.org


<< Terug naar projecten